All in Intervju

“Preden sem nastopila mesto komisarke, sem bila v politiki zgolj nekaj tednov, zaradi česar sem v Bruselj prišla z nekim ozkim razumevanjem tega, kaj Evropska unija sploh je in kako deluje, prav tako pa so mi bila nepoznana tudi neformalna pravila njenega delovanja. Vendar moram reči, da me je delovanje Evropske unije pozitivno presenetilo, saj se mi zdi način odločanja na ravni Evropske unije zelo napreden.”

Intervju z evropsko poslanko Tanjo Fajon

“V Bruslju delam že skoraj 18 let in v tem času se je marsikaj spremenilo tako na področju delovanja institucij Evropske unije kot tudi na področju izzivov, s katerimi se soočamo v času globalizacije. Evropska unija je nastala kot skupnost, ki temelji na visokih standardih oziroma vrednotah solidarnosti, demokracije in vladavine prava, zaradi česar sta v času, ko sem začela z delom poročevalke iz Bruslja, v Sloveniji pa tudi drugih državah, ki so vstopale v Evropsko unijo, vladala velik entuziazem in velika pričakovanja do Evropske unije.”

Naše poslanstvo je spodbujati krititično mišljenje v skladu z načeli, ki se nam zdijo najpomembnejša, med katerimi bi izpostavila predvsem enakost, solidarnost, nediskriminacijo, vključenost posameznikov v politično participacijo, transparentnost in človekove pravice kot temelj sodobne družbe.

Samostojna Slovenija v svojem triindvajsetem letu obstoja vzbuja vtis depresivne bolnice, ki je ujeta v začaran krog nocebo učinka. Po dolgih letih zanikanja korupcije je njen obstoj nenadoma vsem postal boleče očiten. V javnem diskurzu so se pojavile »tajne mreže« in »strici iz ozadja«. Ob vsem tem pa se pojavljajo pomisleki, ali tovrstne interpretacije morda ne zakrivajo bistva problema, ki je globlji in vsajen v samo bistvo slovenske družbe. Podobnega mnenja je tudi Goran Klemenčič, predsednik