Based in Sydney, Australia, Foundry is a blog by Rebecca Thao. Her posts explore modern architecture through photos and quotes by influential architects, engineers, and artists.

VIII. PRAV(N)A REŠITEV

Fotografije: KoKa Press, fotografske storitve, Katja Kodba s.p.

Fotografije: KoKa Press, fotografske storitve, Katja Kodba s.p.

PDF

Prispevek sta pripravili Manca Bratina in Urša Demšar

O tekmovanju Prav(n)a rešitev

Prav(n)a rešitev je tekmovanje, na katerem se študentje vseh slovenskih pravnih fakultet spopadejo z reševanjem praktičnih primerov s področja civilnega in gospodarskega prava, ki jih pripravijo priznane odvetniške pisarne. Tudi letos so primere pripravile Odvetniška Družba Ilić & Partnerji, Odvetniška pisarna Jadek & Pensa, Odvetniška družba Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji in Odvetniška pisarna Miro Senica in odvetniki, po nekajletnem premoru pa se je Prav(n)i rešitvi ponovno pridružila tudi Odvetniška pisarna CMS Reich-Rohrwig Hainz – Podružnica v Sloveniji. Letošnjega tekmovanja se je udeležilo rekordnih 48 ekip, ki jih je sestavljajo 144 študentov prava iz vse Slovenije. Trend naraščanja števila tekmovalcev tako potrjuje dejstvo, da Prav(n)a rešitev ostaja priljubljeno in priznano tekmovanje, ki teoretično obarvan študij prava dopolnjuje s prakso.

 

VIII_pravna_rešitev_2

Potek tekmovanja

Tekmovanje je sedaj že tradicionalno potekalo v dveh delih. V okviru prvega predtekmovalnega dela, ki se je odvijal 5. in 6. aprila, so tekmovalci pisno preko spleta reševali primere, ki so jih pripravile vse sodelujoče odvetniške pisarne, pri reševanju pa so si lahko letos (prvič) pomagali tudi z brezplačnim dostopom do portala IUS-INFO. Najboljših 15 ekip se je uvrstilo v finalni del tekmovanja, ki je potekal 12. in 13. aprila. Prvi del finala, ki je potekal 12. aprila v prostorih Pravne fakultete v Ljubljani, je s slavnostnim govorom otvoril prof. dr. Franjo Štiblar, mentor Ženevskega kluba pravnikov, sledile pa so mu predstavitve portala Tax-Fin-Lex in vseh sodelujočih odvetniških pisarn. Dogajanje na Pravni fakulteti se je zaključilo z žrebom, s katerim so bile ekipe dodeljene posameznim odvetniškim pisarnam – pred predstavniki vsake pisarne so se tako pomerile tri ekipe. Sledila je še predstavitev finalnega primera, ki so ga za »svoje« ekipe pripravile odvetniške pisarne. V okviru prvega dela finala so tekmovalci prejeli tudi diplome za uvrstitev v finale in vrečke s simboličnimi darili. Za rešitev finalnega primera so imele ekipe na voljo 32 ur, v tem času pa so imeli tekmovalci na voljo tudi brezplačen dostop do portala Tax-Fin-Lex, ki so ga lahko s pridom izkoristili za iskanje zakonodaje, sodne prakse, člankov ipd.

 Drugi del finala je potekal 13. aprila v prostorih sodelujočih odvetniških pisarn, kjer so tekmovalci predstavili svoje pisne izdelke in odgovarjali na vprašanja predstavnikov odvetniških pisarn. V okviru ustnega nastopa so lahko tako tekmovalci preizkusili tudi svoje veščine javnega nastopanja, argumentiranja in retorike.

 

VIII_pravna_rešitev_3

Slavnostna razglasitev zmagovalcev in večerno druženje

Sklepno dejanje VIII. Prav(n)e rešitve – razglasitev zmagovalcev in podelitev nagrad –  je potekalo v prijetnem ambientu kavarne Slamič. Večer je z nagovorom prisotnih otvorila predsednica Ženevskega kluba pravnikov, Urša Demšar, sledilo pa je druženje finalistov, predstavnikov odvetniških pisarn in članov organizacijskega odbora, ki je bilo kot že tradicionalno namenjeno nekoliko bolj osebnemu spoznavanju in navezovanju stikov med tekmovalci in predstavniki odvetniških pisarn.

Druženju je sledila težko pričakovana razglasitev zmagovalcev finalnega dela. Pri Odvetniški družbi Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji je zmagala ekipa Katul v sestavi Gal Gračanin, Anže Kimovec in Klemen Kreča, pri Odvetniški družbi Ilić & partnerji ekipa Terra v sestavi Leon Lah, Lea Lepoša in Barbara Smogavc, pri Odvetniški pisarni Jadek & Pensa ekipa Simetra v sestavi Simon Jančar, Meta Močnik in Ana Roš, pri Odvetniški pisarni CMS Reich-Rohrwig Hainz – Podružnica v Sloveniji ekipa BCL & Partners, LLC v sestavi Dalija Čebašek, Leonardo Rok Lampret in Žaklin Butinar ter pri Odvetniški pisarni Miro Senica in odvetniki ekipa Victoria v sestavi Sara Dolinar, Tjaša Obadič in Anja Valantič.

Vsi zmagovalci VIII. Prav(n)e rešitve so za nagrado prejeli enomesečno plačano prakso pri odvetniški pisarni, katere primer so reševali v finalu tekmovanja. Poleg tega pa je vsaka zmagovalna skupina prejela tudi steklen pokal.

 

O organizaciji VIII. Prav(n)e rešitve

Organizacijski odbor VIII. Prav(n)e rešitve, ki je priredil dogodek, je letos vodila predsednica Ženevskega kluba Urša Demšar, sestavljali pa so ga še Manca Bratina, Tim Čebulj, Katarina Černivec, Jan Kohek, Maks David Osojnik, Luka Ržek, Ana Rozman, Nina Strmljan in Nejc Širec. Tako kot vsako leto je bil tudi letos organizacijski odbor sestavljen iz starih in novih članov Ženevskega kluba, kar omogoča prenašanje obstoječega znanja in izkušenj s starih na nove člane, obenem pa novi člani k organizaciji doprinesejo nove ideje in svež način razmišljanja.

Celotnega tekmovanja na tako visokem nivoju ne bi bilo mogoče izpeljati brez sodelovanja sponzorjev: Tax-Fin-Lex, Evropska pravna fakulteta Nove univerze, Uradni list, Lexpera, Odvetniška pisarna Titan ter Odvetniška pisarna Matej Erjavec in partnerji, ki so prepoznali vrednost Prav(n)e rešitve in s svojim prispevkom doprinesli k ponovni uresničitvi vizije tekmovanja, za kar se jim organizacijski odbor letošnjega tekmovanja iskreno zahvaljuje. 

 

VIII_pravna_rešitev_4

Vizija Prav(n)e rešitve in Ženevskega kluba nasploh

Ženevski klub želi s svojim delovanjem obogatiti študijsko izkušnjo na Pravni fakulteti v Ljubljani, s tekmovanjem Prav(n)a rešitev pa želi enako doseči tudi na preostalih dveh pravnih fakultetah v Sloveniji. Člani Ženevskega kluba pravnikov si tako s svojim delom aktivno in neumorno prizadevajo prispevati k izobraževanju prihodnjih generacij pravnikov, pri čemer je Prav(n)a rešitev zagotovo eden izmed boljših načinov za dosego tega cilja.

Pri tem Prav(n)a rešitev kot eno izmed številnih pravniških tekmovanj izstopa predvsem zaradi svoje praktične vrednosti. Številne odvetniške pisarne z zmagovalci namreč vzpostavijo trajnejše vezi (npr. v obliki zaposlitve), ki presega prvotno nagrado tj. enomesečno plačano prakso. Ostali tekmovalci pa se podrobneje seznanijo z  delom v odvetništvu, hkrati pa imajo priložnost spoznati predstavnike priznanih odvetniških pisarn tudi na bolj neformalen način v sproščenem vzdušju večernega druženja.

Seveda pa je Prav(n)a rešitev tudi tekmovanje, ki se vseskozi razvija in stremi k napredku. Letos je bila posebna pozornost namenjena promoviranju tekmovanja tudi na mariborski in novogoriški pravni fakulteti s ciljem povečati udeležbo študentov teh dveh fakultet na Prav(n)i rešitvi, kar se je na koncu odrazilo tudi v povečanem številu prijav teh študentov v primerjavi s prejšnjimi leti, skupno pa v rekordnem številu prijavljenih tekmovalcev. Za Ženevski klub pomeni to še dodatno potrditev njihovega dosedanjega dela in obenem spodbudo za prihodnost, saj želijo člani kluba projekt vsako leto ponesti na še višji nivo.

Pripravili: Manca Bratina in Urša Demšar

Fotografije: KoKa Press, fotografske storitve, Katja Kodba s.p.

Vpliv medijev na EU - dva načina izstopa iz Evropske unije

Neposredne volitve predsednika Evropske komisije – dobra ideja?