Based in Sydney, Australia, Foundry is a blog by Rebecca Thao. Her posts explore modern architecture through photos and quotes by influential architects, engineers, and artists.

Amerika’s next top Lawyers

Naslov zveni nekako znano, ne pa povsem; gre namreč za motivacijski naziv študentov 4. letnika Pravne fakultete, ki smo pod okriljem Ženevskega kluba in v okviru izbirnih predmetov ekonomske in gospodarskopravne usmeritve izvedli strokovno ekskurzijo, v sklopu katere smo dobrih 14 dni preživeli v Združenih državah Amerike. V ZDA je tako potovalo 28 študentov in 2 profesorja (prof. dr. Janez Kranjc in prof. dr. Franjo Štiblar), ki sta organizirala in vodila vsebinski (strokovni) del ekskurzije.

Amerik+next+top+Lawyers+clanek+pamfil.jpg

Izvedba ekskurzije je seveda zahtevala kar nekaj priprav tako organizacijske, kot vsebinske narave. Vsak študent je tako moral nekaj prispevati; če ni sodeloval v organizacijskem odboru, je moral pripraviti in predstaviti seminarsko nalogo, ki je vsebinsko pokrivala določen aspekt ekskurzije.

Ker je šlo v prvi vrsti za strokovno ekskurzijo, se je bilo potrebno seznaniti z ameriško ustavno ureditvijo, predvsem poznati vse tri veje federalnih oblasti, saj smo v sklopu ekskurzije vsako tudi obiskali.

Poleg tega smo se vsebinsko pripravili še na ogled mednarodnih organizacij, del priprav pa je zajemal tudi splošne značilnosti ZDA in pa mest, v katerih smo ekskurzijo izvedli.

Obiskali smo New York City (NYC) in Washington D.C. (WDC). D.C. pomeni District Columbia, nakazuje pa na to, da glavno mesto ZDA ni del nobene zvezne države, temveč ima poseben status.

V sklopu strokovnega dela ekskurzije, smo v NYC med drugim obiskali Organizacijo Združenih narodov (OZN oz. angleško UN), kjer nam je poleg drugih predavateljev o mednarodnih odnosih in ljudeh, ki v njih nastopajo, predaval tudi jordanski princ Zeid bin Ra’ad, ki je ambasador svoje države v OZN.

Naslednji dan smo prisostvovali predavanju podiplomskega študija prava na NYU (New York University) School of Law, in sicer svetovno znanega profesorja J.H. Weilerja; poslušali smo njegovo predavanje pri predmetu prava Svetovne trgovinske organizacije (angleško WTO). Kot se spodobi, smo obiskali tudi eno izmed vodilnih odvetniških pisarn v ZDA - Seward & Kissel, kjer so nam tamkajšnji odvetniki prikazali realnost obsega odvetniškega dela, kar pomeni veliko število nadur, delo tudi ob vikendih in praznikih, predvsem na začetku kariere), hkrati pa nam povedali, da je gospodarska kriza kvečjemu povečala obseg njihovega dela. Obiskali smo tudi sodno obravnavo in še tako videli, kako se tam pravo udejanja v praksi sodišč. Ogledali smo si obravnavo v primeru US vs. Raj Rajaratnam. Raj je Američan, rojen na Šri Lanki, ki je obtožen zlorabe notranjih informacij, šlo naj bi celo za najhujši primer zlorabe notranjih informacij v povezavi s ‘hedge’ skladi v ameriški zgodovini. Po trditvah tožilstva naj bi na nelegalen način med letoma 2003 in 2009 zaslužil 45 milijonov ameriških dolarjev. Grozi mu 20-letna zaporna kazen, proces pa še vedno teče. Da pa ne bi povsem pozabili na domovino, smo se oglasili tudi v skupnosti Slovencev na Manhattnu, ki je organizirana v okviru cerkve sv. Cirila. Kot zanimivost naj povem, da je cerkev z ostalimi prostori edina nepremičnina na Manhattnu (pa tudi v celotnem NYC), ki je v lasti Republike Slovenije. V okviru skupnosti seveda potekajo bogoslužja v slovenskem jeziku, prav tako pa je tam organizirana tudi šola slovenskega jezika za odrasle. Včasih se je izvajala tudi za otroke, vendar je bilo udeležencev na koncu žal premalo za izvajanje programa.

V WDC smo obiskali slovensko veleposlaništvo, kjer je po sprejemu s strani veleposlanika Romana Kirna sledilo izjemno zanimivo predavanje prof. Marka Vlašića, ki je eden izmed tožilcev na Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. Predstavil je primer genocida v Srebrenici, ki ga je kot tožilec preiskoval tudi sam.

Na obisku na Svetovni banki (WB) in Mednarodnem denarnem skladu (IMF) nam je slovenski predstavnik v obeh institucijah, Andrej Kavčič, predstavil njuno delovanje. Šli smo tudi na ameriško zunanje ministrstvo (State Department), kjer smo imeli nekaj zanimivih predavanj s strani zaposlenih, zadolženih za območje Slovenije in okolice, dodobra smo si ogledali tudi Kongres. Kongres je ameriški parlament, ki je sestavljen iz dveh enakopravnih delov, t.j. Predstavniškega doma in Senata. Tam smo se srečali z ameriškim demokratskim senatorjem Tomom Harkinom, ki ima slovenske korenine. Njegova mama je bila namreč iz Škofje Loke in je v ZDA emigrirala v času med obema svetovnima vojnama; prav zato senator rad prihaja v Slovenijo. Za konec strokovnega dela ekskurzije pa smo kot turisti ogledali tudi Belo hišo.

Amerik+next+top+Lawyers+clanek+pamfil+2.jpg

Seveda pa nam je ostalo dovolj časa, ki smo ga delno namenili nakupovanju (predvsem oblačila in zabavna elektronika so ‘čez lužo’ še vedno občutno cenejši), ogledali pa smo si tudi naravne in kulturne lepote obeh mest. V NYC smo si tako denimo ogledali Centralni park, Metropolitanski muzej, Muzej moderne umetnosti, Brooklynski most, predstavo na Broadwayu, v WDC pa muzejski kompleks Smithsonian, ameriško nacionalno pokopališče Arlington, vrsto spomenikov, posvečenih najpomembnejšim osebam v ameriški zgodovini in pa spomenikov, posvečenih vojnam, v katere so bili vpleteni vojaki ZDA. Po strokovni plati smo študenti tekom naše ekskurzije lahko spoznali in izkusili marsikatero ameriško zamisel, stvar vrednostne ocene pa je, ali je vredna posnemanja, saj nekritično povzemanje tujih rešitev ne vodi vedno do dobrih rezultatov. Po ekskurziji nas je večina vseeno zatrjevala, da je Amerika sicer dežela polna znanja in priložnosti, da pa smo še vedno zadovoljni, da živimo na tako lepem koščku Zemlje (kjer pa bi bilo mogoče marsikaj še izboljšati).

Čebele in sršeni

Zvestoba Normi in druge zgodbe Matjaž Ambrož